Wat is glasvezel?

U heeft vast wel eens gehoord van glasvezel, maar wat is glasvezel nu eigenlijk? Een glasvezel is heel dun, zo dun als een haar. Ongeveer 125-250 micron. Een vezel bestaat uit twee verschillende soorten glas, namelijk een flinterdunne kern en een dikkere mantel en deze twee zijn in elkaar gesmolten. Met glasvezel kunnen grote hoeveelheden data over grotere afstanden worden getransporteerd.
Een andere naam voor glasvezel is fibre of fiber.

Eigenschappen van glasvezel
Voordat u voor glasvezel gaat kiezen, is het goed om u te realiseren wat de eigenschappen zijn van glasvezel. Deze glasvezels zijn namelijk niet brandbaar en de treksterkte blijft altijd behouden tot ruim 300 °C. Daarbij geldt hoe hoger de temperatuur, hoe geringer de sterkte. Het is ook goed om te weten dat de glasvezels slechte warmte- en elektriciteitsgeleiders zijn. Glas is vaak erg broos, maar als het gesmolten is en er zijn dunne draden van getrokken dan is het erg buigzaam maar ook enorm sterk. Daarbij zijn de treksterktes zeer hoog, ook hoger dan van de kunststofvezels.

Bij datatransport zijn er een aantal eigenschappen van belang. Daarbij geldt dat er geen vermogen getransporteerd kan worden, dat de kortere bochten uit den boze zijn en dat er niet afgeluisterd kan worden met elektromagnetische middelen. Het is ook voor de volle 100% ongevoelig voor storing van buitenaf (interferentie), daarbij kun je denken aan radiofrequente elektromagnetische velden.

glasvezel

Ontwikkelingen glasvezel
Er zijn volop ontwikkelingen gaande in de glasvezeltechnologie. Deze hebben geleid tot een Multimode en een Single-mode vezel. De eerste vezel, de Multimode vezel, is geschikt voor de kortere afstanden met de lagere snelheden. Hierbij geldt ook een hogere bandbreedte.

De apparatuur die u nodig heeft voor de Multimode vezel is goedkoper ten opzichte van de Single-mode vezel. Dit komt door de toepassing van een LED of een VCSEL in plaats van de laser. Een Single-mode vezel is dan weer geschikt voor de grotere afstanden en hoge bitrates. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van apparatuur met relatief dure laser. Met deze vezel wordt datatransmissie met snelheden van meer dan 1 Terabit per seconde mogelijk gemaakt. Deze vezels hebben ook een kleinere kern en daardoor kan er maar een lichtstraal verstuurd worden. Het licht wordt door het midden van de kern verzonden en het wordt dan ook niet teruggekaatst tegen de buitenkant van een kern (dit is bij de Multimode vezel wel het geval).

Waarom kiezen voor glasvezel?
Er zijn een aantal redenen om voor glasvezel te kiezen wanneer het wordt vergeleken met koper. Om te beginnen zijn de materiaalkosten lager. Maar ook de installatiekosten zijn lager. Er is ook sprake van veel hogere datatransmissie snelheden en het glasvezel is ongevoelig voor elektromagnetische stoorvelden. De technologie is volop aan het veranderen en daar kunt u ook niet omheen.
Glasvezel heeft veel voordelen.

Onze technologie en het menselijke verstand gaan steeds meer samen en dat zorgt voor plezier en het levert ons ook tijd op. Dit komt ook terug in glasvezel, het brengt mensen bij elkaar en het zorgt ervoor dat informatie beter toegankelijk is en het zorgt voor veel nieuwe mogelijkheden. Het zorgt ook voor interessante kansen. Een toekomst vol kansen, mogelijkheden en nieuwe ontdekkingen.

Wij hebben daar wel zin in, u toch ook? Duurzaam ondernemen is belangrijk en daar kunnen we met zijn allen aan werken. Bij Fiber Nederland maken wij zelf onze keuzes en zijn verantwoordelijk voor onze daden en ons succes. Als u een goed idee heeft dan horen wij dat ook graag van u.

Welke keuze maakt u?
Glasvezel of de kabel? Als u voor de keuze wordt gesteld, welke keuze gaat u dan maken? U kunt (helaas) niet altijd zelf de keuze maken, er ligt namelijk niet altijd glasvezel in het gebied waar dat u woont. Maar wanneer er glasvezel beschikbaar is, kunt u alle opties overwegen en de keuze maken waarom glasvezel van Fiber Nederland een goede keuze is voor u. Mocht u vragen hebben dan informeren wij u hier graag verder over.