Glasvezel nog steeds de snelste internet techniek

De VDSL vectoring techniek van de KPN infrastructuur maakt het mogelijk om internetsnelheden tot wel 200 Mbit/s via het kopernetwerk te leveren. Het is echter nog de vraag of deze nieuwe techniek opgewassen is tegen glasvezel internet.

Door de opkomst van mobiele apparaten, zoals de tablet en smartphone, gebruiken we steeds meer internet op meerdere apparaten tegelijk. Als je met iedereen in huis tegelijk wilt internetten zonder hier hinder van te ervaren, dan is het raadzaam om te kiezen voor het beste internet van dit moment.

Glasvezel nog steeds sneller dan VDSL

snelheid grafiekEen groot voordeel van de nieuwe techniek is, dat je via het kopernetwerk een hoge downloadsnelheid kan halen. De vectoring techniek verwerkt de signalen die door de koperkabels lopen en reduceert ruis. Deze ruis leidt normaal tot een lagere internetsnelheid en een langzamere responsietijd. De nieuwe internetsnelheid, per koperkabel, zal door de vectoring techniek worden verhoogt tot 100 Mbit/s. Door een tweede koperkabel te gebruiken kan KPN met VDSL een downloadsnelheid tot wel 200 Mbit/s behalen. Het is echter wel zo, dat deze snelheid behaald wordt door de back-up koperkabel standaard in gebruik te nemen.

Als het ware lopen er twee koperkabels naar een huis toe waarvan één in gebruik is. Mocht de koperkabel die het internet levert kapot gaan, dan kan de back-up koperkabel gebruikt worden om het huishouden te blijven voorzien van internet. Het is wel zo dat op weinig plekken in Nederland een tweede back-up kabel aanwezig is. Deze beschikbaarheid ligt momenteel nog lager dan dat van glasvezel internet. Het koppelen van twee koperkabels heet ook wel “pair bonding”.

De uploadsnelheid van VDSL, ondanks de vectoring techniek, laat nog te wensen over. Dit komt doordat de uploadsnelheid van VDSL vele male lager is dan de downloadsnelheid. Wanneer je 100 Mbit/s aan downloadsnelheid binnen haalt, zal je slechts 10 Mbit/s aan uploadsnelheid binnen kunnen halen. Met pair bonding zal dit neerkomen op een 200 Mbit/s downloadsnelheid en een 20 Mbit/s uploadsnelheid. Bij zowel de uploadsnelheid als downloadsnelheid is glasvezel internet nog steeds het sneller dan VDSL internet ondanks de vectoring techniek.

Waarom kiezen voor glasvezel internet

Hoewel een hoge downloadsnelheid ideaal is voor een alles in 1 pakket, kan een lage uploadsnelheid voor enige problemen zorgen. Bij alles in 1 vergelijken zie je dat interactieve televisie de nieuwe standaard is geworden. Deze manier van TV kijken gebruikt een gedeelte van je internet verbinding. Mocht je een huis delen met meerdere mensen, dan kan het zo zijn dat je uploadsnelheid veel gebruikt wordt. We delen steeds meer media via het internet en deze media wordt steeds groter van formaat. De capaciteit van de uploadsnelheid kan op een bepaald punt bereikt zijn waarop de internetverbinding instabiel wordt. Met glasvezel heb je dit probleem niet.

Als je kiest voor een glasvezel alles in 1 pakket, dan kies je voor het beste internet van dit moment. Met glasvezel krijg je een symmetrisch geleverde download- en uploadsnelheid. Wanneer meerdere mensen tegelijk het internet gebruiken, zal je dus geen instabiele verbinding ervaren. Daarbij liggen de snelheden van glasvezel veel hoger dan dat van VDSL. Dit komt doordat de snelheid van VDSL afhangt van de afstand tussen de wijkcentrale en het huis waar internet geleverd wordt. Hoe langer de afstand, hoe minder snel de internetverbinding kan zijn.

Met glasvezel heb je dit probleem niet doordat de glasvezelaansluitingen tot aan het huis gelegd worden. Daarbij krijg je bij Fiber een garantie op de geleverde internetsnelheid. Het snelste glasvezel internet dat je momenteel kunt afnemen ligt gemiddeld op 500 Mbit/s, let op dat dit afhankelijk is van je locatie. In sommige gevallen kan het namelijk ook oplopen tot 1000/1000 Mbit/s. Mocht je de beloofde internetsnelheid niet binnen krijgen, dan krijg je van ons je geld terug.