Hoe werkt glasvezel?

Glasvezel is erg populair en dit neemt alleen maar toe. Het is een nieuwe manier, zodat u kunt profiteren van snel en betrouwbaar internet. Het is op diverse plaatsen in Nederland al beschikbaar. Veel mensen vragen zich af wat glasvezel nu precies is en hoe dat het werkt. Dit leggen we u graag uit in dit artikel.

Wat is glasvezel?

Een kabel of telefoonlijn werkt vaak via een koperen draad. Er wordt dan via elektrische stroom data verzonden via koperen draden. Maar dit geldt voor glasvezel niet, dit werkt totaal anders. Bij de glasvezelkabels gaat het over haarfijne kabeltjes waar geen stroom, maar laserlicht doorheen wordt gestuurd. De data verplaatst zich met de snelheid van het licht. Daarbij wordt het licht aan- en uitgeschakeld. Daar komen dan diverse patronen uit en deze worden dan weer omgezet naar data. Het zorgt voor een hoge snelheid van de dataoverdracht. Het wordt ook wel vaak vergeleken met morsecode.

hoe-werkt-glasvezelMaar waarom zou je dan voor glasvezel kiezen?

Dit kan eigenlijk worden beantwoord met één woord: capaciteit. We maken namelijk dagelijks volop gebruik van internet en telecommunicatie. Dit zal in de toekomst nog meer toenemen. U merkt het wellicht zelf ook wel, de ene technologische innovatie volgt de andere razendsnel op. Deze technologieën verlangen altijd meer capaciteit en snelheid. Er wordt daarom continu gekeken naar de toekomst en daarin biedt glasvezel een goede uitkomst. Er moet in worden gespeeld op de stijgende vraag en dit kan met glasvezel.

Is glasvezel internet betrouwbaarder?

Omdat het voor velen vrij nieuw is, vragen mensen zich af of glasvezel wel betrouwbaar is. Dit kan meteen zonder enige aarzeling worden beantwoord met ja. Het glasvezel internet kent amper tot geen verzwakking van het signaal. Dit heeft er mee te maken omdat het licht in de glasvezel tientallen kilometers ver kan reizen zonder dat het versterkt hoeft te worden. Daarbij maakt het licht in de glasvezel een kleine hoek met de buitenkant van de vezel. Dit zorgt weer voor een constante reflectie en daarbij wordt het licht bewaard in de vezel. Het voordeel daarvan is dat het ongevoelig is voor storingen.

Als u ook voor zekerheid en betrouwbaarheid wilt gaan, dan is glasvezel een goede keuze. Aan de hand van de postcodecheck kunt u ontdekken wat de mogelijkheden bij u in de wijk zijn. Ligt er overal al glasvezel of beginnen de graafwerkzaamheden binnenkort? U kunt er snel achter komen en dan zelf ontdekken wat de voordelen en mogelijkheden zijn met glasvezel.

Kijk hier voor meer informatie over hoe glasvezel wordt aangelegd in uw wijk.