Glasvezel vs. kabel

Er kan een keuze gemaakt worden tussen glasvezel en kabel, waar gaat uw voorkeur naar uit? Om die keuze te kunnen maken is het verstandig om te weten wat de verschillen zijn en dat leggen we u graag uit in dit artikel. Er zijn namelijk heel wat verschillen: een open netwerk, de internetsnelheid, tv kijken, de kosten en de providers.

Open netwerk

Een groot verschil tussen glasvezel en kabel is dat de gewone kabelaanbieders zowel het netwerk beheren en ook de diensten aanbieden. Op de kabel in een regio is er soms maar een aanbieder actief. Dit is anders bij glasvezel, dit kent een open netwerk en iedere glasvezelaanbieder kan daarom zijn diensten via het netwerk aanbieden. Daarbij heeft u als gebruiker dus de keuze uit meerdere aanbieders en u kunt overstappen wanneer u bij de ene aanbieder niet tevreden bent. Dit gaat allemaal heel gemakkelijk en daarom is de glasvezel hierin een betere optie.

Internetsnelheid bij glasvezel

Bij glasvezel gaat de snelheid boven alles. De bekende abonnementen van zowel glasvezelaanbieders als kabelaars hebben dezelfde snelheid: 50 Mbps. Maar let goed op, want bij glasvezelaanbieders geldt vaak dat dit de laagste snelheid is die zij aan kunnen bieden. Er zijn vaak pakketten met 100 of 500 Mbps en soms zelfs met 1 Gbps.

Een voordeel van glasvezel ten opzichte van kabel is de uploadsnelheid. Deze is bij glasvezel in theorie gelijk aan de downloadsnelheid. Bij de kabel is dat niet zo. Als u glasvezel heeft en u gaat een fotoalbum uploaden of u wilt bestanden in de mail toevoegen die erg groot zijn, dan ervaart u pas echt de snelheid en de voordelen van glasvezel.

TV kijken verplicht?

Als u een tv abonnement heeft via de kabel of glasvezel, dan bieden beide u vaak dezelfde opties. U kunt tevens gebruik maken van interactieve TV. Ook worden de zenders in HD uitgezonden en u kunt als u over de juiste apparatuur beschikt ook de tv op pauze zetten of een programma opnemen. Het verschil is wel dat kabelaars je verplichten TV te nemen, terwijl bij glasvezel je ook alleen kunt kiezen voor internet (+bellen).

Samenvatting Glasvezel vs. Kabel

Glasvezel Kabel
Netwerk Open Gesloten
Providers Meerdere Één
Downloadsnelheid Gegarandeerd, Tot 1 Gbps Afhankelijk Afhankelijk, Tot 200 Mbps
Uploadsnelheid Net zo snel als downloaden 1/10 van downloadsnelheid
TV kijken Interactief, Optioneel Interactief, Verplicht
Kosten alles-in-1 Vanaf €45 p/m Vanaf €46 p/m
Aansluiting Glasvezel Coax (koper)
Bellen VoIP, 6 ms ping VoIP, 12 ms ping

Wat biedt DSL?

Naast glasvezel en de kabel maken veel internetabonnementen gebruik van het oude telefoonnetwerk: DSL. De maximale internetsnelheid die over DSL gehaald kan worden, ligt lager dan die van kabel en glasvezel. DSL is de verzamelnaam voor ADSL en VDSL, waarbij ADSL de langzaamste variant is. ADSL haalt snelheden tot ongeveer 24 Mbps en VDSL haalt een snelheid van maximaal 80 Mbps.

De snelheid die je via DSL kan halen, is voornamelijk afhankelijk van de afstand van je huis tot de wijkcentrale. Hoe verder je huis van de wijkcentrale afligt, hoe lager de maximale internetsnelheid zal zijn die je kunt halen.
DSL is echter wel de goedkoopste manier om internet, televisie en telefonie in huis te nemen. De alles-in-een pakketten zijn er vanaf ongeveer €35 p/m, maar voor een tientje meer kun je je een hoop frustratie besparen.

Via Fiber kunt u zelf kiezen tussen DSL en Glasvezel.